Evropski dan jezika

EVROPSKI DAN JEZIKA

Ovaj prikaz slajdova zahteva javaskript.


Evropski dan jezika obeležava se svake godine 26. septembra. Ovaj dan proslavlja se od 2001. godine da bi se podsetila javnost na važnost učenja jezika, s ciljem povećanja višejezičnosti i međukulturnog razumevanja. Branka Trnavac, nastavnica ruskog jezika pripremila je u saradnji sa djacima i koleginicom Natašom Koprivicom izvanredno ilustrovane panoe o evropskim jezicima koji su krasili zidove školske trpezarije u kojoj je priredba organizovana.
Na samom početku predavanja nekoliko učenika petog razreda iznelo je korisne i zanimljive činjenice o indoevropskim jezicima.
Tema kojoj smo se danas u školi detaljno posvetili odnosi se na pozajmljenice u srpskom jeziku. Nastavnica engleskog jezika, Mirjana Marić, upoznala je publiku i učesnike sa tim šta su tudjice, koje su najčešće u našem jeziku i koje su njihove prednosti, a koje loše strane.
Učenica petog razreda, Andjela Šipetić, predstavila je anglicizme, tj. engleske reči u srpskom jeziku. Zatim je pitala ostale prisutne da joj kažu sinonime za odredjeni broj anglicizama. Milica Zečević dala nam je još korisnih saveta u vezi sa upotrebom domaćih reči umesto tudjica.Uroš Pajović je odrecitovao pesmicu o vrstama reči pod nazivom “Parts of Speech”, a Kristina Savić otpevala je predivnu pesmu “Somewhere over the rainbow”, za čije je izvodjenje dobila gromoglasan aplauz.
Učenice šestog razreda, Valentina Vujičić, Maja Čubrić i Anka Radosavčević slikovito su prikazale rusizme, tj. reči koje su u srpski jezik došle iz ruskog jezika. Učenici su zatim odrecitovala i otepvali po 2 pesmice na ruskom jeziku. Marko Glavonjić je prelepo odrecitovao pesmu “Голубой вагон“, а ученици Милош Трашевић „ Мяч“, Љубица Гуговић и Ђорђе Суруџић „Раз, два“. Ученици шестог разреда су отпевали песму: „ Я играю“.
Sedamci su za ovu priliku predstavili galicizme, odnosno, reči francuskog porekla u našem jeziku. Publika je tražila sinonime za date francuske reči, a Aleksandar Mikanović, otpevao je poznatu francusku pesmu “Derniere danse”.
Osmaci su na najslikovitiji način prikazali turcizme u srpskom jeziku. Upoznali su nas sa činjenicom da ih u srpskom jeziku ima oko 8000 i da nismo ni svesni koliko nas turske reči okružuje u svakodnevnom životu.
Nakon ovog dela učenice trećeg razreda Nevena Stevanović i Nevena Mikanović otpevale su pesmu “Lele dunje ranke”
Na samom kraju Tijana Stevanović, učenica osmog razreda naučila je ostale djake kako se na 10 različitih jezika kaže “zdravo”, a zatim je usledila pesmica “Hello, bonjour, buenos dias”, koja je uvek aktuelna u ovakvim prilika i koju su sva deca sa zadovoljstvom otpevala.
Nastavnice ruskog i engleskog jezika: Branka Trnavac i Mirjana Marić

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s